Overview Micropreneurs in 2030
 
 
EEN WERELD VERDEELD IN STAMMEN
 
Wij zijn trots op onze ‘hood’ : buurtTshirts met het gildeblazoen
http://neighborhoodies.com/catalog/default.php
 

John Naisbit heeft gelijk gekregen:hoe meer we de structuren integreren aan de top (EU, WTO, OECD), hoe meer de componenten aan de basis desintegreren. De grenzen van de 150 naties hebben niet veel belang meer in 2030 want iedereen loopt over in een grote reservoir waarvan de Europese Unie slechts een onderdeel is.

John Naisbitt

Vlaanderen is een merk geworden. Gedurende een tijdje was de macht in handen van de steden (erfgenamen van de industriële revolutie) en de dorpen (standplaats van de boerderij), maar hun macht is overgelopen naar een nieuwe vorm van überlocaliteit: debuurten”. De pioniers waren de “hoods” van New York (kort voor “neigbourhoods”), de “arrondissements” van Parijs, de “zones” van London (kort voor postal zones) en de kwartieren van Amsterdam. De buurt kan een straat zijn, een domein, een flatgebouw, een departement van een bedrijf (corporate hoods) of een virtuele community. Er bestaan microgeografische buurtkaarten volgepropt met de cijfers van de toekomst: telefoonzones, sateliet footprints, internet adressen, draadinfrastructuur knooppunten en kabelaansluitingen. Er zijn tienduizenden buurten over de wereld en elke seconde komt er een bij.

Deze buurten hebben een eigen identiteit ontwikkeld. De buurten hebben een residentienet (urban grids) op een grote breedbandkabel die ze splitten over de buurtbewoners en grote antennes en stralers waardoor iedereen wifi heeft. De buurten, die vooral uit thuiswerkers bestaan, worden bestuurd door buurtcomités die men gilden noemt.

 

Faith Popcorn (the Popcorn Report) noemde dit de “clanning” trend, “belonging to a group that represents common feelings, causes, or ideals; validating one’s own belief system.” Er bestaan buurten enkel voor ouderen die extra beveiligd zijn met parken die doen terugdenken aan de vorige eeuw; vrouwenbuurten die geen mannen toelaten; coming-out buurten voor aspirant gays; kunstenaarsbuurten met een avondklok voor niet-artiesten en jongerenbuurten waar de ouders niet zijn toegelaten rond de campus van universiteiten.